Wat jij als werkgever moet weten over de rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit. Met ingang van 1 juli 2024 is de Wet Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) in werking getreden. Deze wet heeft als doel de CO2-uitstoot tegen 2030 met 1,5 megaton te verminderen en maakt deel uit van het klimaatakkoord.
Wat is de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)?
De WPM schrijft voor dat organisaties, met meer dan 100 werknemers, de CO2-uitstoot over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van werknemers moet worden geregistreerd. Hier zijn de essentiële punten:
Voor wie geldt het? De verplichting tot rapportage geldt voor bedrijven met meer dan 100 werknemers.
Vanaf wanneer? De regeling treedt in werking per 1 juli 2024.
Met onze slimme telematicaoplossingen kunnen wij je helpen bij het registreren van de gegevens. Heeft jouw organisatie minder dan 100 medewerkers in dienst? Ook dan is onze CO2-rapportage handig, omdat je hiermee inzichtelijk hebt hoeveel CO2 je uitstoot en je hier gericht actie op kunt ondernemen
Waarom rapporteren?
Wil je als bedrijf ook bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot in Nederland? Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) onderzoekt momenteel de CO2-uitstoot van zakelijk en woon-werkverkeer. Met zakelijk verkeer en woon-werkverkeer dat naar schatting meer dan 50% van de gereden kilometers in Nederland uitmaakt, is dit een cruciaal gebied om te verbeteren. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe jouw organisatie kan profiteren van onze oplossingen om CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd kosten te besparen.
Hoe implementeer je de WPM?
Vanaf 1 juli 2026 mag de totale CO2-uitstoot van zakelijke kilometers van je medewerkers niet de vastgestelde maximumnorm overschrijden. Deze norm wordt elke vier jaar herzien. Om aan deze norm te voldoen, dien je jaarlijks verslag uit te brengen over de zakelijke kilometers die zijn afgelegd. Als je rapportage aantoont dat je de norm overschrijdt, heb je vier jaar de tijd om de CO2-uitstoot te verminderen.
Dit houdt in dat je gedetailleerde gegevens van je werknemers moet verzamelen, zoals:
- Het totaal aantal kilometers dat uw werknemers in een kalenderjaar hebben afgelegd voor zakelijk en woon-werkverkeer.
- Jaartotaal aan kilometers verdeeld in soort vervoermiddel en brandstoftype.
Klik hier voor meer informatie over de gegevensverzameling (Handreiking gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit.pdf van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).
Hoe bereid je je voor op de rapportageverplichtingen van Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)?
Gelukkig is er nog wat tijd om je voor te bereiden op de aanstaande veranderingen die van kracht worden op 1 juli 2024. Hier zijn enkele stappen om te overwegen:
Evaluatie van je wagenpark
Overweeg om je dieselvoertuigen te vervangen voor electrische of hybride voertuigen.Herziening van je administratie
Aangezien je binnenkort een aanzienlijke hoeveelheid informatie van je medewerkers nodig hebt, is het belangrijk om na te denken over hoe je deze gegevens zult verzamelen en bijhouden.
Ondersteuning nodig bij de rapportageverplichting?
Wij kunnen je helpen met het in kaart brengen van je CO2 uitstoot van je wagenpark. Onze experts vertellen je graag meer over de inzet van onze fleet management oplossingen. Neem telefonisch contact met ons op via 0180 – 699 180, wij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden.
Ben je al klant en wil je de CO2 rapportage ontvangen? Neem dan contact met ons op.